Objevte výhody kefíru

výhody kefíru

Kefír patří mezi probiotické potraviny, který zlepšuje trávení, a zabraňuje zácpě. Pochází z kavkazských hor na hranicích Evropy a Asie. Kefír býval známý jako "zrno proroka". Dnes patří mezi mléčné výrobky, který je vyroben ze zrna "kefír" – želatinové, bílé nebo žluté hrudky připomínající květy květáku. Tato zrna obsahují směs mléčných proteinů, cukrů a bakterií. Takže pro co je dobré?

Zdravá váha

Vysoká sklenice kefírového nápoje vyrobeného z mléka obsahuje více než 6 g bílkovin, takže se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin. Jedná se o nutričně kompletní protein, který poskytuje všechny klíčové aminokyseliny potřebné pro zdraví a je také zdrojem vitamínů B, které pomáhají při uvolňování energie.

Silné kosti

Studie u pacientů s osteoporózou zjistila, že ti, kteří pravidelně konzumovali kefír, měli po šesti měsících hustší a silnější kosti. Bohatý obsah vápníku, spojený s dávkami fosforu, hořčíku a vitaminu K, by mohl vysvětlit, proč je to prospěšné pro kosti. Kefír může také zvýšit vstřebávání vápníku v těle, i když to vyžaduje další výzkum.

Zotavení po cvičení

Kefír by mohl pomoci v boji proti zánětu svalů po zátěži. Podle nedávné studie v USA, která dala vytrvalostnímu běžci dvě porce týdně, výsledky ukázaly, že fermentovaný nápoj snižuje hladinu látky nazývané C-reaktivní protein (CRP) po cvičení. Úrovně hladin CRP se projevují během akutního zánětu. Hladiny CRP se při akutním zánětu hroutí, přestože některé záněty jsou nezbytné, abyste měli prospěch z cvičení. Příliš mnoho znamená, že nejste dobře zotavení a mohlo by dojít ke zranění.

Zdraví střev

Kefír obsahuje příznivé probiotické bakterie - více než 30 různých kmenů - o kterých se věří, že vyvažují zdraví střev tím, že vytěsňují patogennější typy bakterií. Několik studií ukázalo, že kefír ve vaší pravidelné stravě snižuje zácpu, napadá druh bakterií, který způsobuje žaludeční vředy, zlepšuje symptomy spojené s intolerancí laktózy, nadýmání a průjem. Vzhledem k tomu, že bakterie v kefíru rozkládají laktózu, lidé, kteří netolerují mléčné výrobky, s největší pravděpodobností budou moci užívat také.

Chcete dělat svůj vlastní kefír?

Stačí koupit pár kefírových zrn, přidat je do džbánu mléka. Džbán zakryjte víkem nebo látkou zajištěnou pryžovou páskou a nechte na teplém tmavém místě růst 24h. Nádobu protřepejte každých několik hodin. Čím teplejší místo, tím rychlejší fermentace. Po 24 hodinách vyndejte zrnka kefíru (můžete přes cedník) a vám zůstává jenom nápoj překypující přátelskými bakteriemi, bílkovinami, vitamíny a minerály. Přeceděné kefírové zrna dejte zpět do vypláchnuté sklenice, přidejte k nim mléko a proces můžete opakovat znovu. Pokud přidáte trošku hotového kefíru, urychlíte růst fermentace.