Zdravotní výhody jahod

jahody

Je těžké odolat zralé jahodě, ale víte, jak moc jsou pro vás dobré? Dneska si povíme o ovoci, které si mohly dovolit jenom královské rodiny.

Úvod do jahod

Jahoda, Fragaria, je jedním z nejoblíbenějších bobulových plodů na světě. Existuje více než 10 druhů Fragaria, které se liší v chuti, velikosti a struktuře, ale všechny mají stejný charakteristiku ve tvaru srdce, červenou dužinu a semennou srst společně s malými, královskými, listovými zelenými čepicemi a stonky, které zdobí koruny.

Věděli jste, že ...

... Jahody nejsou vlastně ovoce, protože jejich semena jsou na vnější straně. Jahodové rostliny nejsou produkovány semeny. Mají v průměru 200 semen na ovoce a jsou vlastně členem rodiny růží (rosaceae).

Velké jahody

Jahody mají dlouhou historii, a to už od doby římské. Na mnoha místech světa žijí stovky odrůd jahod v důsledku technik křížení. V roce 1714, francouzský inženýr pověřený v Chile a Peru, poznamenal, že jahody pocházející z těchto oblastí byly mnohem větší než ty, které se nacházejí v Evropě. Rozhodl se, že přinese vzorek této jahody, aby se pěstovala ve Francii. Konečným výsledkem byl velký, šťavnatý, sladký hybrid (moderní zahradní jahoda), který se v Evropě stal nesmírně populární.

zdravotni vyhody jahod text

Vhodný pro krále

Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce, jahody dělaly své nároky v historii jako luxusní zboží, které si mohli dovolit pouze královské rodiny. Bylo tvrzeno, že novomanželé měli nárok na jahody se šlehanou smetanou jako svatební snídaně a věřili, že jsou afrodiziakum.

Nutriční upozornění

Jahody jsou vynikajícím zdrojem vitamínů C a K a poskytují dobrou dávku vlákniny, kyseliny listové, manganu a draslíku. Obsahují také významné množství fytonutrientů a flavanoidů, které činí jahody jasně červené. Byly používány po celou dobu historie v medicínském kontextu, aby pomohly při trávicím onemocněním, bělení zubů a podrážděním kůže. Obsah vlákniny a fruktózy může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi tím, že zpomalí trávení a předpokládá se, že vlákno má sytící účinky. Pro léčebné účely se používají listy a plody jahodníku obecného.

Ovoce a zelenina jsou cenným přínosem pro zdravou vyváženou stravu a obzvláště užitečné jsou plody, jako jsou jahody. Je to proto, že jsou bohaté na barevné pigmenty, které mají ochranný účinek - předpokládá se, že tyto anthocyanidiny mají řadu možných přínosů pro zdraví, včetně prevence zánětlivých stavů a srdečních onemocnění.

100g porce jahod obsahuje:

30 kalorií 0,5 g tuku 6,1 g sacharidů 3,8 g vlákniny

Jak vybrat a uložit

Vyberte bobule, které jsou pevné, plné, bezbarvé a bez plísní. Podívejte se na ty, které mají lesklou, tmavě červenou barvu a jasně zelené čepice. Jahody umyjte a zacházejte s nimi opatrně.

Nejlepší z britských ...

Jahodová sezóna ve Velké Británii je krátká a trvá od konce května do července. K dosažení maximálních výnosů během této krátké sezóny musí zemědělci chránit vznikající plody z bahnité půdy. Tradičně bylo provedeno rozmetání vrstvy slámy kolem každé nové rostliny – proto název jahoda.
Snažte se vybírat lokálně pěstované jahody během sezóny sklizně, protože budou mít nejlepší chuť, ačkoli dovezené bobule jsou k dispozici po celý rok. Vůně jahod může být ukazatelem kvality. Snadno podléhají zkáze, a proto byste je měli sníst během několika dní.

Bezpečnost

Může být překvapením, že jahody jsou běžným alergenem. Pokud máte alergie na pyl břízy, máte větší pravděpodobnost, že vyvinete sekundární potravinovou alergii na jahody. Nejčastějšími příznaky jsou pocity v ústech a krku – brnění, svědění, vodnaté oči a rýma. Ačkoli je známo, že bílá jahodová odrůda obsahuje méně alergenu, lepší by bylo, kdybyste se jí vyhnuli v případě objevení alergie na jahody.