Čokolády vyhynou za 30 let a to je nevhodné

čokolády

Zdá se, že rok 2018 nemá velmi dobrý začátek. Odborníci říkají, že milovaná čokoláda může vidět svůj konec v letech 2040-2050. Proč? Obviňujte změnu klimatu. Stromy, které nám dávají čokoládu, možná nebudou růst, protože klima bude čím dál víc teplejší.

Kakaové stromy nemusí vydržet do roku 2050

Kakaové stromy potřebují silné deště k růstu a rozkvětu. US National Oceanic a Atmospheric správa uvedla, že v příštích 30 letech dojde ke zvýšení o 2,1 °C a toto zvýšení povede k zániku kakaových stromů. Žádné množství deště by je nemohlo udržet. To bylo citováno zprávou v metro.co.uk
Klimatické podmínky, které potřebují rostliny kakaa.

Kakaové rostliny jsou již velmi znevýhodněné, protože rostou ve velmi specifických podmínkách. Ty zahrnují 20 stupňů na sever a jižně od rovníku, protože tyto oblasti mají v průběhu roku dostatečnou vlhkost, ochranu proti větru a jednotnou teplotu.

Ghana a Pobřeží slonoviny jsou hlavní výrobci čokolády

Obě oblasti, kde je pěstována polovina světové čokolády - Ghana a Pobřeží slonoviny, jsou svědectvím této předpovědi. Do roku 2050 může teplota v těchto oblastech vzrůst, pokud podmínky zůstanou tak, jak jsou. Může dojít k přemístění čokoládových farem, ale tyto oblasti jsou většinou zachovány pro volně žijící zvířata.

Genetická modifikace může uchovat čokoládu

Takže bychom měli začít ukládat čokoládu? Zatím ne, říkají vědci. Pokouší se o genetickou modifikaci rostlin, které vyvíjejí čokoládu a technologie se nazývá CRISPR. Pokud to funguje, máme štěstí. Jiným východiskem může být ochrana přírody a replantace stromů z deštného pralesa.

Jsou to jen čokolády ?

Bohužel ne. Existují i jiné potraviny, které mohou nést tíhu klimatických změn. Tyto potraviny zahrnují naše velmi lahodné brambory (hranolky), kávu, arašídy a dokonce i jablka! Termín pro zánik kávy je 2080, pokud je to nějaká útěcha.