Jak si vyčistit krev jídlem

krev

Chceme-li být zdraví, musí naše oběhová soustava fungovat bezchybně. Aby naše krev dokázala tělu distribuovat dostatek kyslíku a všech potřebných živin, je nezbytné kvalitně jíst. Příliš tučná, slaná, kořeněná, ale i sladká jídla mají negativní vliv nejen na průchodnost cév, ale také na náš krevní obraz. Chcete-li si svou krev udržet v normálu, měli byste se naučit jíst potraviny, které na ni mají příznivý vliv.

Pro naše zdraví je výborný česnek, který nejen dává skvělou chuť mnoha pokrmům, ale dokáže pročistit i cévy, kladně působí také na funkci srdce a snižuje krevní tlak. Česnek se používá při úpravách masa, do polévek, pomazánek, těstovin a mnoha dalších pokrmů. Skvěle chutná také červená řepa, která rovněž snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, posiluje cévní stěny a podporuje tvorbu červených krvinek. Přispívá také k celkovému očištění organismu a obsahuje železo, jehož nedostatek způsobuje chudokrevnost.

Nenápadným lékem je petržel, která podporuje vstřebávání železa, posiluje tvorbu krve a snižuje krevní tlak. Používá se do polévek, ale také pro některé úpravy masa a do salátů. Látky obsažené v granátovém jablku příznivě působí na cévy, a navíc je toto ovoce velmi chutné. Pozitivně na hladinu cholesterolu, zdraví žil a krevní tlak působí také lněná a chia semínka.  Můžete si je přidat do salátu, müsli, domácího pečiva, nebo do smoothie či koktejlu. Bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a také vlákniny je oblíbený chřest. Díky tomu dokáže čistit a posilovat cévy, snížit krevní tlak a brání i vzniku krevních sraženin. Chřest se připravuje na másle nebo s olivovým olejem, vaří se z něj třeba polévka. Zdravé cévy a tvorbu červených krvinek podporuje také konzumace hroznového vína. Obsahuje třísloviny, které pozitivně ovlivňují srážlivost krve. Pro krev je důležitá také konzumace masa, zejména hovězího. Vegani ho musí nahradit jinými zdroji vitamínu B12 a železa, které v něm také najdeme.