Sýr je zdravý, a ano, můžete ho mít každý den

sýr

Pro většinu z nás "sýr" a "zdravý" prostě nepůjdou dohromady, jelikož sýrové potraviny jsou považovány za požitek. Budete překvapeni, že sýr není špatný pro vaše zdraví a ve skutečnosti má mnoho přínosů pro zdraví, říká výzkum. Tento článek hovoří o důvodech, proč musíte ve své každodenní stravě zahrnout sýr.

Sýr, stejně jako ostatní mléčné výrobky, obsahuje vysoké množství nasycených tuků, což je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, vysokého cholesterolu a aterosklerózy. Některé nedávné studie však ukázaly, že to není dietní cholesterol a nasycené tuky, ale trans-tuky a přidaný cukr, které jsou zodpovědné za zvýšený cholesterol a další srdeční problémy.

Studie říkají, že lidé, kteří jedli sýr každý den, měli menší pravděpodobnost, že by vyvinuli jakoukoli srdeční chorobu ve srovnání s těmi, kteří neměli nebo zřídka jedli sýr.

Článek publikovaný v časopise European Journal of Nutrition tvrdí, že sýr obsahuje užitečné přísady, jako jsou bílkoviny, probiotika a vápník, které jsou nezbytnými živinami požadovanými našim tělem.

Někteří výzkumníci z Číny a Nizozemska se spojili, aby studovali vliv sýra na srdce, když je konzumovány dlouhodobě. Data analyzovala více než 15 studií, které zahrnovaly více než 2,000000 lidí. Jedna z 15 studií vyloučila osoby se stávajícími srdečními problémy. Všichni lidé byli sledováni více než 10 let.

Zjištění byla, že lidé, kteří konzumovali velké množství sýra, měli o 14 procent nižší riziko vzniku koronárních onemocnění a o 10 procent nižší riziko vzniku cévní mozkové příhody ve srovnání s těmi, kteří jedli zřídka anebo nejedli vůbec.

Ale jiné studie také naznačují, že konzumace vyšších množství sýra nejsou vždy dobrá. Lidé, kteří konzumovali přibližně 40 gramů sýra denně, měli nejmenší riziko vzniku srdečních problémů.

Negativní účinek nasycených tuků v sýru je vyvážen zdravými živinami, které poskytuje. Sýr má vysoký obsah probiotik, který snižuje zánět spojený se všemi druhy problémů. Obsahuje také CLA, která může zvýšit množství HDL (dobrý cholesterol) a snížit množství LDL (špatný cholesterol).

Neměli byste konzumovat více než 40 gramů sýra každý den, ale trochu s polévkou by nemělo být považováno za nepřiměřené.