Jsou skutečně pro vás dobré vajíčka?

vajíčka

Chvíli byly považovány za nepřítele, díky obsahu cholesterolu. Velké hnědé vejce má asi 185 mg cholesterolu. Vzhledem k tomu, že směrnice týkající se zdravého stravování doporučují omezit hladinu cholesterolu na 300 mg (nebo méně!).

Výzkum nyní naznačuje, že cholesterol z jídla není ve skutečnosti stejný jako typ, který může ucpat vaše tepny. A co víc, u konzumace vejce nebylo prokázáno, že je spojeno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Navíc jsou vajíčka plná spousty dobrých živin. Jsou bohaté na vitamín E, který je spojen se zdravím mozku. Vajíčka obsahují také lutein a zeaxantin, které chrání váš zrak a bojuje proti zánětu. Je jedno vejce obsahuje 6 gramů bílkovin, vitamín A, B12 a D, to vše pro pouhých 70 kalorií.

To je hodně výživy pro jednu složku. Sečteno a podtrženo? Radši se rozhodněte na snídani pro vejce, na místo nějaké bagety. Ano, žloutky obsahují tuky a cholesterol, ale také poskytují spoustu dalších přínosů pro zdraví. Pokud jde o vejce, dáme vám plné svolení k sežrání. Naneštěstí slanina, která s nimi přichází, patří do jiného článku…