Bílý chléb versus hnědý chléb: Zde je vítěz

chleba

Zdraví jedlíci z celého světa se neustále přesouvají z "bílých" do "hnědých", ve světě jídla. Spotřebitelé vědomě vybírají hnědou rýži před bílou rýži, hnědý cukr před svůj bílý protějšek a dokonce i hnědá vejce nad bílými.

Tento posun ve výběru jídla je prominentnější, pokud jde o chléb, protože existuje vědomé úsilí vybírat hnědý chléb před tradiční bílý chléb.
Pokud jste byli zvědaví, co je ve skutečnosti zdravější alternativou mezi těmito dvěma, zvažte následující faktory.

Nutriční hodnota

Bílý chléb je prakticky zbavený všech nutričních vlastností včetně vlákniny. Při přípravě bílého chleba je pšeničná mouka bělená pomocí benzoylperoxidu. V průmyslových pekárnách se velmi často používá kyselina askorbová a azodikarbonamid. Tyto aditiva podstatě urychlují proces výroby chleba zkrácením doby hnětení a doby fermentace. Existují ještě další povolené přípravky urychlující zrání těsta jako je oxid chloričitý. Do této mouky je přidáván rafinovaný škrob.

Přestože se všechny tyto chemikálie používají v menších množstvích, lze je stále považovat za zdravotní rizika. Bílý chléb často obsahuje přidané cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.

Je hnědý chléb zdravý?

“Držte své koně, než skočíte na hnědý chléb.“

Zatímco hnědý chléb má mnohem více vlákniny než tradiční bílý chléb, díky marketingovým trikům a extrémně líné výrobě je hodně z "hnědého" chleba, který vidíte na trhu, váš bílý chléb s hnědým zbarvením.

Ve skutečnosti někteří nechávají posypat chleba semeny, abychom si mysleli, že konzumujeme zdravý, více zrnný chléb. Většina výrobců nám poskytne stejně zpracovaný chléb s některými recepturami, aby vypadal zdravě.

Tip: Podívejte se na slovo "karamel" v seznamu ingrediencí, protože často označuje barvení chleba – tmavší bílé chleby na hnědé.

bily chleb vs hnedy chleb zde je vitez text

Co byste měli dělat?

Vždy se rozhodněte pro hnědý chléb, který má v seznamu ingrediencí "celozrnný", protože má vyšší obsah vlákniny. Je to proto, že obsahuje klíčky a otruby pšenice.

Ve skutečnosti otruby přítomné v pšeničné mouce poskytují vlákninu a klíčky poskytují bílkoviny a vitamín E. Obsahuje také fytonutrient nazývaný rostlinné lignany, u kterých bylo zjištěno, že chrání proti rakovině prsu a srdečním onemocněním.

Navíc chléb obsahující celozrnnou pšenici má bílkoviny, vitamín B, hořčík, mangan, železo, fosfor, draslík a zinek.

Sečteno a podtrženo

Před nákupem si důkladně přečtěte přísady a vždy se podívejte na chléb, který má nejméně přísad. Ujistěte se, že v seznamu ingrediencí je uvedena "celozrnná mouka", neboť mnoho výrobců chytře dodává na balení "více zrnné", "obohacenou pšeničnou mouku", což je ozdobný způsob.