Éterické oleje v potravinách

éterické oleje

S pojmem éterické oleje se můžete setkat poměrně často v souvislosti s kosmetikou, farmacií či aromaterapií, díky níž mohou i příznivě ovlivňovat náš psychický stav. Ale jak je to s jejich výskytem v potravinách? Existují tisíce druhů éterických olejů, ale ne všechny jsou bezproblémové. Některé látky v nich obsažené mohou být jedovaté, případně působí alergie.

Co jsou éterické oleje

Éterické oleje, jinak také silice, jsou olejovité látky, případně jejich směsi, které jsou těkavé a ve vodě nerozpustné. Tvoří se v rostlinách a mohou výrazně vonět i chutnat štiplavě. Vyskytují se nejen v semenech, ale také v kůře, listech, květech a dalších částech rostlin. Jejich zdrojem jsou i pryskyřice. Rostliny jsou díky nim chráněny před býložravými zvířaty. Před lidmi je to ale neochrání, takže je využívají nejen pro jejich příjemnou vůni, ale i pro chuť, která dává mnohým pokrmům charakteristický ráz.

V čem je najdete?

Silice obsahují například některé druhy koření, například hřebíček, skořice, vanilka, bylin a květin jako jsou heřmánek, jasmín, růže, meduňka, máta, Tea tree, eukalyptus, citronová tráva, ale i stromů a keřů, například jalovec a borovice.

Éterické oleje a potraviny

Abychom si s jídlem mohli užívat kladné vlastnosti obsažené v éterických olejích, je třeba kupovat jen ty kvalitní a přírodní, nikoli chemické náhražky, které se možná mohou přiblížit jejich chuti a vůni, ale skutečným vlastnostem přírodních silic se ani nepřiblíží. Naopak, často obsahují látky, které člověku spíše škodí. Preferujte také éterické oleje v bio kvalitě, které nebyly ošetřovány umělými hnojivy a pesticidy

Pokud potřebujete éterický olej naředit, můžete použít olej rostlinný, případně alkohol a u sladkých jídel a moučníků také med. Kvalitní éterické oleje jsou výbornou náhradou čerstvých bylin a koření, takže díky nim můžete dodat i chutě a vůně ze vzdálených zemí, odkud se k nám v čerstvém stavu byliny nedovážejí.

Jak se s nimi zachází v kuchyni

Asi nejčastěji se s éterickými oleji setkáme při pečení. Přidávají se do těst, krémů a zmrzlin. Když se smíchá olivový, nebo jiný rostlinný olej s bylinným éterickým, získáte originální základ salátové zálivky, nebo marinády. Dochutit se jimi dají také omáčky a další jídla. A dokonce i nápoje, například čaje. Když do džbánu vody s ledem kápnete trochu mátové silice a přidáte plátky citrónu, získáte originální letní limonádu. Bohaté využití mají éterické oleje také při přípravě nejrůznějších koktejlů, ať už se jedná o verze s alkoholem i bez.

Na co si dát pozor

Éterické oleje jsou velmi koncentrované a u citlivějších osob mohou způsobit alergii. Proto byste si měli opatrně vyzkoušet, jak na konkrétní látku reagujete, než olej použijete ve větším množství a vždy ho ředit. Stejně tak si dejte pozor na kombinování více různých éterických olejů v jednom pokrmu. Méně je někdy více.