Bylinky a koření, které ovlivňují chuť k jídlu

Bylinky a koření

Jíst potřebujeme všichni. Problém nastane, když nám jídlo nechutná, nebo když nám naopak chutná až moc. Existují ale bylinky a také některé druhy koření, které mohou naši chuť jídlu ovlivnit. Někdo sice tvrdí, že nejlépe je dát si bylinný likér jako aperitiv, ale ne každý má rád alkohol a skoro všichni jezdíme autem, takže dát si tekuté bylinky můžeme skutečně jen výjimečně. Ale pomoc existuje i v jiné formě.

Spařit si lze nať a mladé lístky pelyňku pravého, z něhož se vyrábějí i likéry. Chuť k jídlu povzbudí třeba rozrazil lékařský, z jehož nati se vaří čaj, nebo se z něj lisuje šťáva či vyrábějí kapky. Asi všichni známe rebarboru neboli reveň dlanitou. S nechutenstvím nám nepomůže rebarborový koláč, ale její kořen v podobě odvaru. Za plevel je často považován bedrník, ale odvar z jeho kořene při nechutenství také pomáhá. Mladé listy rostliny je možné také přidávat do salátů. Podobně funguje další plevel – šťovík. Vedle salátů se najde v polévkách, omáčkách a dalších pokrmech. Skoro všude najdete smetánku lékařskou, tedy pampelišku. Využijí se z ní květy, kořen i mladé listy, a to na čaj, šťávu, do salátů, a dokonce i na med. Pokud máte na zahradě ořešák plodící vlašské ořechy, můžete si uvařit čaj z jeho listů. Kromě posílení chuti k jídlu snižují i hladinu cukru a krevní tlak.

Pomoc mohou i rostliny ze zahraničí. V Itálii je velmi populární bergamot. Není to sice bylinka, ale citrusový plod, ale pomáhá. Vyrábí se z něj olej a naleznete ho i v některých druzích čaje. V oblasti Středomoří, ale také v Americe roste routa vonná. V čerstvé podobě se dává do salátů sušená se používá na přípravu čaje a stimuluje chuť k jídlu. Chuť k jídlu mohou povzbudit i některé typy koření. Patří k nim pepř (černý, bílý i zelený), koriandr, skořice, ženšen nebo zázvor.

Pokud potřebujete své chutě naopak redukovat, zkuste s jídlem konzumovat některé z aromatických bylin – bazalku, mátu, petržel, koriandr či mátu. Pomoci by mohly i odvary z máty a fenyklu, případně čaj ze směsi obou těchto rostlin a listů smetánky.

Vážnější nechutenství však může znamenat i signál těla, že trpíme nějakou chorobou. Když se chuť nevrátí ani po několika týdnech bylinné kůry, je vhodné zajít k lékaři. Ostatně, dlouhodobou pravidelnou konzumaci jakýchkoliv bylinek je vhodné konzultovat alespoň v lékárně.