Jak bojuje zázvor s tělesným tukem?

Zázvor

Zázvor, jako doplněk nebo složka potravin a nápojů, může chránit před obezitou a chronickými nemocemi, podle nového průzkumu. Odborníci zatím nemohou doporučit určitou dávku.

Nová recenze, publikovaná v Annals of the New York Academy of Sciences, zkoumala výsledky 60 studií prováděných na buněčných kulturách, laboratorních zvířatech a člověku. „Tyto studie došli ke shodě, že zázvor a jeho hlavní složky mají příznivé účinky proti obezitě, cukrovce, kardiovaskulárním chorobám a souvisejícím poruchám," napsali autoři zemědělské univerzity v Číně.

Autoři zaměřili svůj výzkum na různé aspekty metabolického syndromu, kombinaci tří nebo více rizikových faktorů pro diabetes 2. typu a onemocnění srdce. Metabolický syndrom je "rostoucí zdravotní problém, který dosáhl pandemických proporcí,“ protože nyní postihuje čtvrtinu světové populace.

Velký zájem byl věnován možným strategiím pro léčbu a prevenci metabolického syndromu, včetně ne farmaceutických možností. Zázvor, jeden z nejrozšířenějších koření na světě, má dlouhou historii použití jako bylinného léku na léčbu nejrůznějších onemocnění, díky svým různým fytochemikáliím a antioxidantům, napsali autoři.

Článek popisuje, jak koření hraje roli při spalování tuků, trávení sacharidů a vylučování inzulínu. Zdálo se, že zázvor inhibuje (zabraňuje) oxidační stres (forma buněčného stárnutí), má protizánětlivé vlastnosti a snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. To může dokonce snížit aterosklerózu, nahromadění nebezpečného tuku v tepnách.

Důkazy pro tyto přínosy jsou ve studiích na zvířatech a zkouškách zkumavky silnější, než u lidí, poukazují autoři. Při podávání krysám se ukázalo, že zázvor výrazně snižuje tělesnou hmotnost a systémový zánět, snižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi a chrání před škodlivými účinky nealkoholické steatózy jater.

Pouze několik lidských klinických studií zkoumalo účinky zázvoru na těchto podmínkách, pravděpodobně kvůli problémům, které představující komplexní chemické složení koření a nedostatek finančních prostředků, napsali autoři.

Přesto, tyto studie naznačují, že konzumace zázvoru může zvýšit spalování kalorií a snížit pocity hladu a že je spojena se ztrátou hmotnosti u dospělých s nadváhou. Je také spojena s pozitivními změnami cholesterolu, krevního cukru, krevního tlaku, proteiny akutní fáze zánětu a jaterního zdraví.

Studie u lidí zkoumaly zázvor v různých vzorcích, včetně kapslí, tablet a prášků rozpuštěných do nápojů. Marie-Pierre St-Ongeová, docentka pro výživu na Columbijské univerzitě, říká, že věda je stále nejasná o tom, jaké přípravky a jaké dávky jsou nejlepší pro získání klinických přínosů. Výzkum je však velmi slibný, zejména ve výzkumu ze zkumavky (lat. in vitro) a výzkumu na zvířatech.

St-Onge říká: „lidé by měli vědět, že zázvor je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé vlastnosti, a zahrnout zázvor do jídelníčku nezabolí a dokonce by mohl pomoci velice.“ Kromě toho, že koření má také potenciální metabolické přínosy, bylo také prokázáno, že zmírňuje nauzeu, menstruační křeče a bolesti svalů) Když už nic jiného, dodává: „Použití různých příchutí, jako zázvor, je vždy lepší, než dávat sůl na jídlo.“