Nízkotučné mléko vs. plnotučné mléko. Co je zdravější?

mléko

Plnotučné mléko bylo vždy obviňováno, že je viníkem pro zvyšování hmotnosti a mnoho dalších problémů. Ale je to opravdu pravda? Je plnotučné mléko opravdu nezdravé? Rozhodně ne. Budete překvapeni, že plnotučné mléko získává svou pověst zdravější alternativy ve srovnání s nízkotučnými alternativami.

Proč jsme přešli na odstředěné (odtučněné) mléko?

Během 90. let zdravotničtí odborníci radili lidem, aby snížili dietní jídla obsahující tuk z mléka. Z tohoto důvodu se stále více lidí rozhodlo pro nízkotučné a bez tukové mléčné výrobky. Výrobci začali pumpovat své výrobky umělými přísadami a cukrem, aby jim lépe chutnali. Výsledkem byla jediná porce ochuceného mléka, jogurtu a dalších.

Bez tučné a odstředěné mléko nevyhovuje a jogurty bez tuku jsou plné přidaných cukrů, a tak nás připravují o zdravotní přínosy plnotučných mléčných výrobků.

Když se lidé soustředí na snižování tuku, začnou jíst více rafinovaných sacharidů a cukr jako náhražku, což má vlastní zdravotní riziko.

Překvapivá skutečnost

Plnotučné mléčné výrobky vám ve skutečnosti mohou pomoci dodržet cíle hubnutí, zatímco lidé věří jinak. Roční studie provedená na 18 000 zdravých žen středního věku zjistila, že u žen, které vypily více plnotučného mléka a konzumovaly plnotučné mléčné výrobky, byla menší pravděpodobnost, že budou trpět nadváhou a obezitou.

Další malá studie zveřejněné v časopisu European Journal of Clinical Nutrition zjistili, že denní konzumace plnotučného mléka zvýšila hladinu HDL cholesterolu účastníka (dobrý cholesterol), zatímco konzumace odstředěného mléka ne.

Jiné studie zjistily, že děti, které konzumovaly plnotučné mléko měly lepší hladiny vitamínu D než jejich vrstevníci, kteří pili nízkotučné mléko. Vědci zjistili, že mléčný tuk pomáhá tělu vstřebávat více vitamínu D.

Zdravé tuky

Nemusíme se bát zdravých tuků. Pokud jste součástí kohorty, která věří ve vyhýbání se plnotučného mléka, musí znovu zvážit.

Organické plnotučné mléko

Organické mléčné výrobky z plnotučného mléka mají další výhodu v tom, že jsou vyšší omega 3 mastné kyseliny, což pomáhá udržovat zdravou váhu a léčbu cukrovky typu 2.

Přehánění není dobrá věc

Stejně jako u jakékoli jiné skupiny potravin není přehnané mléko dobrý nápad. Pokud dokážete dobře snášet mléčné výrobky, můžete mít za den tři porce ve formě mléka, jogurtu, sýra nebo více.

Výhody mléčných výrobků

Mléko a další mléčné výrobky jsou vynikajícím zdrojem vápníku. A ženy, pokud víte, potřebujete 1000 miligramů vápníku denně.

Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy

Pokud nemůžete trávit laktózu, přírodní cukr v mléce, rozhodněte se pro mléčné výrobky neobsahující laktózu. Můžete se rozhodnout pro řecký jogurt, který má velmi nízký obsah laktózy díky způsobu výroby a sýr také neobsahuje laktózu, a proto je mohou jíst lidé, kteří nesnesou laktózu.

Verdikt

Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo jste na dietě DASH, nezvolte plnotučné mléko. Vy ostatní můžete klidně přidat plnotučné mléko do každodenní stravy. Studie zjistily, že organické mléko z krávy má více srdečně zdravých polynenasycených mastných kyselin, omega 3 tuků, vitamín E, železo a CLA ve srovnání s běžně chovaným mlékem.

Prohlášení: Názory vyjádřené v tomto článku by neměly být považovány za náhradu za radu lékaře. Další podrobnosti získáte u svého ošetřujícího lékaře.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit