Sklizeň, sušení a skladování bylin

byliny

Jednou z výhod pěstování vlastních bylinek je schopnost sklízet čerstvé bylinky, když je budete potřebovat k vaření. Také bylinné zahrady umožňují pěstovat speciality bylin, které nemusí být vždy dostupné na místních trzích. Zachování bylin pro budoucí použití umožňuje, aby byliny byly k dispozici po celý rok. Některé metody mohou být vhodnější než jiné v závislosti na tom, jaký typ byliny poroste.

Sklizeň bylin

Správné načasování závisí na části rostliny, kterou sbíráte, a na tom, jak ji hodláte použít. Byliny mohou být sklizeny, když rostlina má dostatek listů pro udržení růstu. Každoroční byliny mohou být sníženy o 50-75 procent a stále se zotavují. U vytrvalých bylin odstraňte asi jednu třetinu růstu. Použijte ostrý nůž nebo ořezávače k čistým řezům.

Snažte se sklízet časně v den, kdy jsou rostliny suché a než se venku oteplí. Byliny jsou nejlépe sklizeny předtím, než začnou kvést, jinak klesá produkce listů. Zaléváním nebo otrháváním odkvetlých květů, jak se zdá, bude mít za následek pokračující výrobu nových listů vhodných pro sklizeň.

Při sklizni listů z bylin, ujistěte se, že rostliny nebyly postříkány pesticidy. Existuje celá řada produktů na potlačování hmyzu a chorob, ale mnoho z nich není vyčištěno pro použití na bylinkách sklizených ke konzumaci.

Sušení bylin

Tradiční způsob, jak zachovat bylinky, je sušení vzduchem nebo s nízkým teplem. Sušení soustředí chuť bylin, takže budete pravděpodobně potřebovat pouze jednu třetinu k jedné čtvrtině množství čerstvých bylin v receptech.

Po sklizni bylinky jemně umyjte a důkladně je osušte na papírových utěrkách. Odstraňte veškerý mrtvý nebo poškozený materiál. Svažte byliny ve volných svazcích, které umožňují dobrou cirkulaci vzduchu kolem každého svazku. Svazky mohou být vloženy do malých papírových sáčků, přičemž konce dříku vyčnívají z vrcholu sáčku. Vypichujte otvory ve vaku, aby bylo zajištěno větrání. Tašky chrání bylinky před prachem a jinými kontaminacemi během sušení. Zavěste bylinky v teplé, suché a dobře větrané oblasti mimo slunce. Garáž, kůlna, stodola nebo dobře větrané podkroví fungují dobře. To může trvat až měsíc, než bylinky úplně vyschnou.

Sušení v sušáku je jinou metodou, která funguje dobře s krátkými kmenovými bylinami nebo pro jednotlivé listy. Jednoduchý rám, který má drátěný plech na dně, funguje dobře. Položte bylinky do jedné vrstvy na dně a podnosy umístěte na teplé a dobře větrané místo mimo slunce. Může být zapotřebí obrátit listy, aby bylo zajištěno i sušení.

Sušení teplem může zahrnovat použití konvenčních pecí, mikrovlnných pecí nebo dehydratačních pecí.

Domácí sušička potravin. Podrobné informace o nastavení a nastavení najdete v návodu k obsluze.

Sušení trouby funguje dobře, pokud lze teploty pozorně sledovat. Často se teploty pece nemohou nastavit dostatečně nízko a výsledkem je ztráta chuti a barvy. Nicméně pokud teploty pece mohou být udržovány v rozmezí 90 až 110 stupňů, bylo by ideální teplota sušení v sušárně. Nastavení trouby při nejnižší teplotě a dvířka trouby mírně otevřené často vede k teplotám, které lze udržovat na této úrovni. Zkontrolujte časté vysychání a případně upravte byliny. To může trvat 3-4 hodiny sušení bylin pomocí této metody.

Mikrovlnné trouby mohou být také používány k sušení malých množství bylin rychle. Připravte bylinky důkladným mytím a sušením. Jakákoliv přebytečná vlhkost na bylinkách vede k tomu, že je vařena a nesuší se. Umístěte bylinky mezi dva kusy papírového ručníku a mikrovlnnou troubu nastavte na 1-3 minuty. Zkontrolujte postup každých 30 sekund a otáčejte bylinami, abyste zajistili rovnoměrné sušení. Po odstranění bylinek z mikrovlnné trouby dejte bylinky na stojana a nechte je před uložením vychladnout.

Chcete-li zachovat plnou chuť bylin, snažte se zabránit rozdrcení listů při balení. V ideálním případě by měly být bylinky rozdrceny těsně před jejich přidáním do receptu.

Při správném skladování si většina bylin zachovává svou chuť asi rok.

Zmrazení

Zmrazení změní kvalitu vzhledu, ale ne kvalitu chuti. Vymyté byliny, hrubě nasekané a velké štěpky mohou být umístěny do zásobníků na ledové kostky a zmrazené. Kostky je pak možné přenést do plastových sáčků a umístit do mrazničky. Jednotlivé krychle mohou být odstraněny podle potřeby.

Listy bylin lze také blednout ve vroucí vodě asi jednu minutu a pak rychle ochladit jejich ponořením do ledové vody. Listy pak mohou být vloženy do těsně uzavřených plastových sáčků a zmrazeny.