Mandle pomáhají zlepšovat hladinu dobrého cholesterolu

cholesterol

Nová studie vědců z Penn State University, kterou financuje Almond Board of California a byla publikována v časopise The Journal of Nutrition, ukazuje, že výběr mandlí jako svačinka v rámci diety snižující hladinu cholesterolu. Mandle můžou podpořit nejpřínosnější typ dobrého HDL cholesterolu a zlepšit jeho schopnost odstraňovat z těla škodlivý cholesterol.

Mnoho lidí neví, že je špatný LDL cholesterol – který zvyšuje riziko srdečních onemocnění – a dobrý HDL cholesterol – který pomáhá chránit před srdečními chorobami. Máme tu pro vás snadný způsob, jak si zapamatovat, které je které:

Představte si “L“ v LDL – špatný typ cholesterolu – jako “low (nízký)“, protože chcete, aby vaše číslo LDL bylo nízké. Jeho hodnota by měla být pod 3,4mmol/l, u dětí pod 2,6mmol/l. V těle může přebytek LDL cholesterolu způsobit tvorbu plaku v tepnách, což zvyšuje riziko srdečního infarktu nebo mrtvice.

Představte si “H“ v HDL – dobrý typ cholesterolu – jako “high (vysoký)“, protože chcete, aby vaše číslo HDL bylo vysoké. Jeho hodnota by měla být nad 1,4mmol/l, u dětí nad 1mmol/l. Úkolem HDL v těle je odvádět přebytečný cholesterol a přenášet ho do jater, kde se rozkládá a odstraňuje z těla.

Výzkum ukazuje, že HDL i LDL cholesterol mají několik podtypů. Obecně platí, že menší a hustší částice LDL jsou škodlivější než ty velké. A i když jsou všechny částice HDL užitečné, větší a zralejší HDL je považován za nejvíce ochranný.

V této studii vědci zkoumali 48 mužů a žen s normální hmotností a nadváhou středního věku, kteří měli zvýšenou hladinu špatného LDL cholesterolu. Všichni jedli tradiční dietu snižující hladinu cholesterolu, ale jedna skupina snědla na svačinu 1,5 porce (43 gramů) mandlí, zatímco druhá skupina snědla muffin s vysokým obsahem sacharidů, který poskytoval podobné množství kalorií.

„Četné studie ukazují, že když lidé do své stravy začlení mandle, sklízejí tuto výhodu nižší hladiny LDL, “ uvedla Claire Berryman, PhD, RD, hlavní výzkumnice studie. „O účinku mandlí na dobrý HDL cholesterol se však ví méně.“ U mandlových svačinek klesla špatná hladina LDL cholesterolu, zatímco dobrá hladina HDL cholesterolu zůstala stejná. To je podobné tomu, co je obvykle vidět, když jsou mandle zahrnuty do stravy zdravé pro srdce.

Ale to není vše. Při bližším pohledu na hladiny HDL účastníků studie vědci zjistili, že ti, kteří jedli mandle jako svačinu, zaznamenali zvýšené hladiny alfa-1 HDL, což je forma, která je nejvíce chránící před srdečními chorobami. U účastníků s normální hmotností, ale nikoli s nadváhou, mandle také zlepšily funkci HDL, takže byla lépe schopna zachytit a odstranit přebytečný cholesterol z těla.

„Mandle jsou chytrá svačina,“ říká Berryman. „Tato studie pomáhá osvětlit další důvody, proč jsou mandle prospěšné pro zdraví srdce: konzumace mandlí může pomoci snížit vaši špatnou hladinu LDL při zachování dobré hladiny HDL cholesterolu – a může skutečně pomoci vašemu dobrému HDL cholesterolu lépe fungovat.“