7 potravin, které jsou nebezpečné při ohřívání

ohřívání potravin

V dnešním rychle se rozvíjejícím světě máme sotva čas na správné jídlo, natož jíst něco čerstvě uvařeného. Všichni jsme uvízli v začarovaném kruhu. Přijdeme ze školy/práce a jdeme si ohřát oběd, který byl uvařen den předtím (večer). Ve večerních hodinách se vrátíme domů a jdeme připravovat oběd na další den.

Čeho jsme si nevšimli v tomto rušném životním stylu je, jak ohřátí potravin v mikrovlnné troubě ovlivňuje naše zdraví a celkový život. Jídlo zahřáté v mikrovlnné troubě vychladne stejně rychle, jako se zahřeje. Některé potraviny mohou být v případě nedostatečného zahřátí dokonce nebezpečné, protože se v nich nacházejí různé bakterie, které zabije pouze vysoká teplota. I když chcete ušetřit čas, je zde seznam 7 potravin, které byste nikdy neměli ohřívat.

7 potravin ktere jsou nebezpecne pri ohrivani text

Vařená vejce

Také známý jako “tahoun“ bílkovin, vejce jsou základem snídaně pro mnohé z nás. Existuje důvod, proč většina lidí konzumuje svá vajíčka čerstvá, jelikož bílkoviny ve vejcích se po opětovném zahřátí zničí.

Tip: Podle pokynů Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mohou být vejce uchovávány v chladničce maximálně tři až čtyři dny.

Olej

Existuje důvod, proč jsou potraviny na cestách považovány za škodlivé pro zdraví, protože prodejci používají stejný olej, který používají k smažení/fritování. Když ohříváte olej k fritování jídla, dochází ke změně struktury oleje, což je toxická látka, která je pro srdce opravdu špatná.

Znovu ohřátý olej zvyšuje hladinu špatného cholesterolu v našem těle, což zase zvyšuje riziko srdečních onemocnění včetně mrtvice.

Tip: Pokud zjistíte, že se olej zbarvil do tmavší barvy a voní štiplavě, je čas olej odhodit pryč.

Brambory

Tohle může být pro mnohé šok, protože to je základní potravina, která je hlavní složkou v tunách lahůdek, včetně francouzských hranolků a bramborových lupínků.

Je důležité abyste co nejdříve ukládali brambory do ledničky poté, co jsou uvařené, protože mohou hostit bakterie zvané Clostridium botulinum, což může způsobit botulismus. Botulismus je sice vzácné onemocnění, ale může vést až k paralýze. Dokonce i když máte zvyk utěsnit brambory, může to mít za následek, že jsou bakterie volnější, protože jste zablokovali kyslík.

Rýže

Pokud není vařená rýže uložena v chladničce, může se stát živnou půdou pro bakterie, protože může mít některé bakteriální spóry, které mohou přežít proces vaření. Riziko otravy se zvyšuje, pokud ji ponecháme při pokojové teplotě a dostatečně ji neohřejeme.

Kuře

Kuře se může rychle stát oblíbeným místem chovu všech těchto bakterií, pokud nejsou vařené ani správně skladovány.

Vždy se ujistěte, že veškeré maso, včetně kuřecího masa, je správně uvařeno a znovu ho zahřejte po dobu nejméně 2 minut při vysoké teplotě, abyste se zbavili všech bakterií.

Tip: Vždy si pamatujte, jíst znovu ohřáté kuře na jednom místě. Mějte na paměti, že je možné kuře znovu ohřívat pouze jednou.

Houby

Tato pochoutka se nejlépe konzumuje, jakmile se uvaří. Obsah bílkovin v houbě se rychle zhorší, pokud není skladován správně. Pokud jsou připravené houby uloženy v chladničce po dobu delší než 24 hodin, je bezpečné je jíst jen po ohřevu na vysokou teplotu.

Tip: Houby vždy uložte do nejchladnější části chladničky a po 2 hodinách vaření je zlikvidujte.

Špenát

Nejvýživnější potraviny v seznamu se mohou při přehřátí změnit také na zdraví škodlivé. Špenát obsahuje dusičnany, které při opětném ohřevu přecházejí na dusitany. Tady je háček, dusitany jsou dobré, když vytvářejí oxid dusnatý, ale když vytvářejí nitrosaminy, stávají se karcinogenní povahy.